Narzędzie Google do usuwania stron z indeksu

Ludzie, którzy spędzają całe dnie przed komputerem myślą sobie, że wiedzą o nim wszystko. Nie zawsze jednak jedno wiąże się z drugim. W przypadku tych osób, które spędzają czas przed monitorem, ale grają w gry nie można powiedzieć, że posiadają oni wiedzę. Ogranicza się ona tylko do tego, jak przejść, który poziom czy jak zabić wirtualnego przeciwnika.

Są jednak także tacy, którzy spędzając czas w sieci nabywają duże ilości wiedzy. Są to osoby, które wiążą swoją przyszłość z branżą informatyczną. Nie spędzają oni wolnego czasu na graniu w gry, ale sprawdzaniu wszelkich teorii, rozwiązywaniem przeróżnych zagadek związanych z branżą, czytaniem artykułów itp. Zwykle taka osoba posiada także własnego bloga. Trzeba go jednak pozycjonować i zdobywać fanów. Jednak to nie wszystko, gdyż taka wiedza nie wystarcza i jak pojawiają się problemy, to nie wiemy, co zrobić. Dlatego warto wiedzieć jak usuwać całe serwisy lub tylko wyniki.

Usuwaj bez obaw

Jak można usunąć wyniki? Jest nam o tego potrzebny wniosek osoby, która jest powiązana z serwisem? Nie, może to zrobić zupełnie niezależny użytkownik. Inaczej kwestia wygląda w przypadku całych serwisów. Ich usuwanie nie jest tak proste, ponieważ w tym wypadku potrzebna jest prośba osoby, która posiada dostęp do konta na stronie w narzędziach Google dla webmasterów. W niektórych wypadkach, możliwe jest również usunięcie wyniku na wniosek użytkownika, który do strony ani narzędzi Google dostępu nie ma. Oczywiście, nie bierzemy tu pod uwagę takich sytuacji jak naruszenie prawe np. autorskich. W takim wypadku koniecznie należy wysłać zgłoszenie DMCA. Chodzi tutaj generalnie o pozbywanie się linków bez względu na to czy pokazują się także nasze dane osobowe, treści, które są nieaktualne czy skopiowane teksty od nas. Do takiego zgłoszenia potrzebny jest odpowiedni formularz. Zaleta jest to, że jeśli już mieliście z nim do czynienia, to znajduje się tam cała historia wyników, które były przez was zgłaszane. Kiedy zgłoszenie będzie skuteczne? Tylko i wyłącznie w dwóch przypadkach. Po pierwsze, jeśli zawartość witryny została już usunięta – wynik także zostanie usunięty. Nie jest konieczne, aby dana podstrona zwracał 404, wystarczy pozbyć się treści. Po tych czynnościach czekamy na zmianę statusu. Po drugie, jeśli zawartość strony się zmieniła- w takiej sytuacji, Google o to zadba i odświeży kopię witryny. Najpierw jednak pojawi się nam komunikat, że wyniku usunąć nie można, gdyż treść jest jeszcze dostępna. Jeżeli jednak zawartość zmianie nie ulegnie, trzeba dać sobie po prostu spokój. 

 

Zobacz także

pozycjonowanie bochnia, myślenice i oświęcim
pozycjonowanie stron Rzeszów

jak otworzyć sklep internetowy


www.aposeo.com.pl

www.luppo.pl

Polecamy